Inne

RODO A EMAIL – DANE OSOBOWE W ROZUMIENIU RODO

autor: Klaudia Zajączkowska

30.03.2022

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE – czyli ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO), do dziś potrafi rodzić wiele pytań, mimo, że stało się ono nieodłącznym elementem naszego codziennego życia.

Wśród częstych wątpliwości związanych z przetwarzaniem danych jest to czy dane, które są przetwarzane są danymi osobowymi w rozumieniu RODO.

Art. 4 ust. 1 tego rozporządzenia definiuje pojęcie danych osobowych jako wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej (czyli tej osobie, której dane dotyczą).

Kim jest możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna? Idąc dalej za art. 4 ust.1 rozporządzenia – jest to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak:

- imię i nazwisko

- numer identyfikacyjny

- dane o lokalizacji

- identyfikator internetowy

Lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających:

- fizyczną tożsamość osoby fizycznej

- fizjologiczną tożsamość osoby fizycznej

- genetyczną tożsamość osoby fizycznej

- psychiczną tożsamość osoby fizycznej

- ekonomiczną tożsamość osoby fizycznej

- kulturową tożsamość osoby fizycznej

- społeczną tożsamość osoby fizycznej

Czy dane takie jak adres email są danymi osobowymi w rozumieniu powyższego artykułu RODO?

Zgodnie ze stanowiskiem Urzędu Ochrony Danych Osobowych - "Adres poczty elektronicznej związany jest z usługą dostarczania/wysyłania wiadomości przy użyciu sieci telekomunikacyjnej. Podobnie jak numer telefonu komórkowego, adres poczty elektronicznej związany jest z infrastrukturą sieciową zarządzaną przez określonego operatora/dostawcę, u którego podczas tworzenia konta poczty elektronicznej rejestrowane są dane użytkownika. Natomiast, dla oceny, czy określony adres e-mail będzie daną osobową niezbędnym jest analiza wszelkich informacji związanych z danym adresem e-mail (np. IP komputera, czy danych z formularza wypełnianego przy tworzeniu konta pocztowego). Informacje uzyskane z tej analizy mogą pozwolić na bezpośrednie zidentyfikowanie osoby fizycznej lub umożliwią jej pośrednią identyfikację. Istnieje zatem możliwość identyfikacji osoby będącej użytkownikiem danego adresu, podobnie jak na podstawie adresu IP użytkownika komputera. Elementarnym kryterium ułatwiającym uznanie adresu e-mail za daną osobową będzie w szczególności jego treść (np. zawierająca imię lub skrót imienia i nazwisko). Nie zawsze jednak adres ten prowadzi do identyfikacji osoby fizycznej. Może dotyczyć również podmiotów innych nie będących osobami fizycznymi. Adres poczty elektronicznej należy zatem traktować jako informację, która potencjalnie może być daną osobową, ale z uwzględnieniem wszelkich okoliczności występujących w konkretnym przypadku".

Z powyższych informacji wynika, że adres e-mail, może być uznany za daną osobową tylko wtedy, gdy można dzięki niemu zidentyfikować konkretną osobę fizyczną – np. przez znajdujące się w treści imię i nazwisko tej osoby. Jeżeli treść adresu mailowego nie pozwala na bezpośrednie zidentyfikowanie osoby fizycznej, to nie uznaje się takiego adresu za daną osobową.

Oczywiście brak możliwości bezpośredniego zidentyfikowania osoby fizycznej przez adres e-mail, nie oznacza, że wcale nie będzie można takiej osoby zidentyfikować. Jednak przez skomplikowane i trudne dojście do identyfikacji danej osoby fizycznej, które ogranicza krąg osób mogących dokonać takiej identyfikacji, nie uznaje się adresów mailowych o nazwie zawierającej np. przypadkowe litery jako dane osobowe.

 

ŹRÓDŁA:

  1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1 z późn. zm.).

Subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco

Zapisz się, do naszego Newslettera. Raz w tygodniu informacje prawne lub informacje o najnowszych publikacjach - za darmo - prosto na twoją skrzynkę.

Łukasz Pasternak - ADWOKAT

 

Blog Kancelarii Pasternak LEGAL ma charakter wyłącznie edukacyjny i zawiera treści jedynie o charakterze ogólnym, w których mogą zdarzyć się pominięcia jak i omyłki, a w szczególności dlatego, że artykuły na blogu są aktualne w dacie ich publikacji, zaś w późniejszym czasie mogą nie odzwierciedlać stanu zmieniających się przepisów prawa.

Kancelaria nie bierze odpowiedzialności za jakąkolwiek szkodę, która została wyrządzona w związku zastosowaniem lub niezastosowaniem się do przekazanej na blogu treści, albowiem treści zawarte na blogu nie mogą stanowić w szczególności porady czy informacji prawnej wydawanej indywidualnie przy uwzględnieniu konkretnego stanu faktycznego i prawnego.

 

Jeżeli zainteresowała Cię ta tematyka, zapraszamy do śledzenia naszego bloga oraz zapisu do Newslettera.

 

Jeśli chcesz uzyskać poradę prawną – skontaktuj się poprzez formularz, mail bądź telefonicznie.

Masz pytania?
Zapraszamy do kontaktu.

Skontaktuj się

Mogą Cię zainteresować:

Inne

13 września 2022

CO TO JEST DOZÓR ELEKTRONICZNY?

Co to jest dozór elektroniczny?   Dozór elektroniczny to możliwość odbycia kary (pozbawienia wolności) na wolności z istotnymi ograniczeniami z zastosowaniem systemów elektronicznych....

Czytaj dalej

CO TO JEST DOZÓR ELEKTRONICZNY?

Inne

30 sierpnia 2022

CZY JEST MOŻLIWE UNIEWAŻNIENIE KREDYTU?

Czym jest unieważnienie umowy? Kredytobiorca musi wiedzieć, czym jest stwierdzenie nieważności umowy kredytowej. Unieważnienie umowy jest to potocznym określeniem wyroku sądu, w którym dochod...

Czytaj dalej

CZY JEST MOŻLIWE UNIEWAŻNIENIE KREDYTU?

Inne

24 sierpnia 2022

ZMIANA STÓP PROCENTOWYCH A WZROST RATY KREDYTU

Czym są stopy procentowe NBP? Stopa procentowa to wskaźnik procentowy który obrazuje koszt pożyczenia kapitału. W Polsce istnieje 5 głównych wskaźników stóp procentowych ustalanych przez Ra...

Czytaj dalej

ZMIANA STÓP PROCENTOWYCH A WZROST RATY KREDYTU
Wróć do bloga

Skontaktuj się z nami
i dowiedz się jak możemy
Tobie pomóc

KANCELARIA WARSZAWA

Łukasz Pasternak Kancelaria Adwokacka
ul. Malborska 1/11,
03-286 Warszawa, piętro II

KANCELARIA MARKI

Al. J. Piłsudskiego 29, 05-270 Marki

mapa